Cutremur la CEO în martie!

0
2392

Un bilanț usturător!

Experimentul cu un neavenit în fruntea Complexului Energetic Oltenia a gripat toate mecanismele de funcționare ale acestei companii!

Ușor de văzut și de înțeles este situația financiară a companiei, cu pierderi catastrofale, dar și cu lipsa de cash pentru a plăti obligațiile curente!

Pe lângă situația financiară precară, „moștenirea” lăsată de managementul lui Boza se concretizează și în prăbușirea producției, regresul indicatorilor tehnico-economici(a se vedea consumul specific de combustibil), lipsa investițiilor impuse de mediul în care funcționează compania și un regres al câștigurilor personalului, în termeni reali.

Practic, după Boza, se dicuta despre ajutoare de salvare, despre restructurare și/sau viabilizare a companiei. Acești termeni ne arată că Boza lasă în urmă o companie în moarte clinică!

Ce e de făcut?

În primul rând este necesară cuantificarea dezastrului lăsat de Boza, inventarierea situației pe toate coordonatele de funcționare ale companiei, publicarea cu cât mai multe amănunte a acesteia și apoi constituirea unei echipe de conducere caracterizată de competență și atitudine neechivoce care să întocmească și implementeze lista de măsuri pentru readucerea la viață a acestei companii!

Sunt destui oameni competenți în CEO, dar pentru a redresa compania au nevoie și de multă determinare, în parte distrusă și ea de multiplele manevre clientelare făcute în mandatul Boza.

Datele de până acum, în mandatul noului Consiliu de Supraveghere, indică inițierea măsurilor necesare, odată cu eliminarea lui Boza din poziția de președinte al Directoratului.

Din surse de la Ministerul Economiei am aflat că, până la jumătatea lunii martie, Complexul Energetic Oltenia va avea un Directorat valid, căutându-se oameni potriviți pentru a gestiona situația de criză profundă în care a fost adusă compania!

Va fi cutremur pentru Boza și acoliții lui, odată ce unele din acțiunile lui vor fi devoalate!

Acțiune cu mănuși!

Odată cu Hotărârea de a dispune Direcției juridice inițierea acțiunilor în răspundere față de membrii ai Directoratului, neurmată instantaneu de numirea înlocuitorilor, Consiliul de Supraveghere a înregistrat o sincopă în realizarea misiunii prevăzute de lege!

Într-un alt articol am lansat ipoteza juridică, pe care am discutat-o și cu alți juriști, că din 18.02.2020 Complexul Energetic Oltenia nu mai are Directorat! Nimeni nu a reușit să combată juridic(nu politic sau golanesc cum au încercat Vilceanu și Boza) această ipoteza!

Atragerea răspunderii unor administratori de companii este o situație de excepție pe care legiuitorul a avut-o în vedere nu numai în sens punitiv față de proastă administrare(urmează a se stabili în justiție cauzele și contextul), ci, poate mai important, în sens preventiv.

Orice tergiversare permite unor proști administratori să acționeze(din incompetența sau alte motive) contra intereselor companiei. Constatările grave făcute în două acțiuni de control închid posibilitatea prezumarii bunei credințe a acestor administratori!

Organigramă scuturată seismic!

Organigramă CEO este garnisită la un nivel sufocant pentru companie! Direcții, Departamente, Servicii, Consilieri, Inspectori Sociali, fără obiectul muncii, încarcă schemă și costurile companiei!

Peste 100 de sinecuristi plimbă aerul numai la nivelul cupolei! În structurile teritoriale alți peste 1000 sunt oameni de casă ai șefilor sau liderilor locali!

Pozițiile marcate din organigramă sunt absolut inutile, ba chiar încurcă pe cei care au sarcini bine definite.

Interesant că două Direcții nu au locatari, fiind pur și simplu pregătite, că sinecuri, pentru habarnisti! Una dintre ele este pregătită pentru Boza, în situația că nu ar mai fi membru al Directoratului.

Dar dacă în acea poziție nu a fost nimeni până acum, e clar că nu-și poate găsi utilitatea când „marele strateg” va fi picat de sus! Ar avea, indiscutabil, caracter de sinecură!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.