La Complexul Energetic Oltenia legea e…facultativă!

0
1146

Guvernanță corporativă, paravan pentru un management subcalificat!

„Rezultatele” managementului CEO au ajuns să doboare record după record de incompetența, dar „echipa” nu se da plecată, pe motiv de îndeplinire a indicatorilor de performanță!?

Managementul de paradă a reușit să adune cel mai mare punctaj de realizare(30) la indicatori de guvernanță corporativă, pentru că indicatorii financiari și cei operaționali au reflectat dezastrul în care a ajuns compania la finele anului 2018.

Exemplele de (non)guvernanță corporativă apar la tot pasul, de la lipsa transparenței în comunicarea publică, la încălcarea legislației.

Fără îndoială, nivelul guvernanței corporative la CEO, care reflectă realitatea, este apropiat  de zero. 30% pentru nimic a rezultat, probabil, din evaluarea făcută de un CS, al cărui președinte își lua indemnizația în avans.

Bugetul, instrument neutilizat la CEO!

Bugetul CEO din 2018 a fost construit având că țintă a rezultatului 70 milioane lei profit. A fost rectificat trecând la o pierdere de 975 milioane lei(!!!), iar execuția să a adus o pierdere și mai mare, de 1,133 miliarde lei.

Orice profesionist care observă această cascadă va remarcă lipsa profesionalismului în construcția bugetului și apoi neseriozitea cu care acesta a fost urmărit în execuție.

Apogeul lipsei de preocupare față de execuția bugetului aprobat prin hotărâre de guvern este marcat și prin încălcarea unui alt act normativ, respectiv Ordonanță 26/2013, privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețîn direct ori indirect o participație majoritară.

În atenția Curții de Conturi!

Guvernare corporativă se referă la promovarea corectitudinii, transparenței și responsabilității la nivel de companie. Ori încălcarea legislației este atât incorectă cât și lipsită de responsabilitate.

Cu toate acestea, în Raportul administratorilor atașat Situației financiare la 31.12.2018, încălcarea unui articol din Ordonanță 26/2013 este prezentat ca un fapt divers, fără nici o nuanță critică.

Este de așteptat că inspectorii Curții de Conturi, care se află în control la CEO, să nu treacă la fel de ușor peste acest Raport si peste încălcarea legislației de către managementul companiei!

Un șir mult mai lung de încălcări ale legislației este prezentat în cele două rapoarte de control, al Corpului de Control al premierului și respectiv al Corpului de Control al ministrului energiei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.