Situațiile financiare de la Complexul Energetic Oltenia-posibil fals intelectual!

0
605

Explicații neprofesioniste pentru ceva prost făcut!

Complexul Energetic Oltenia a publicat situațiile financiare la 30.06.2019. La scurt timp de la publicare compania a postat pe site explicații cu privire la aceste situații, recunoscând, practic, că informația contabila transmisă public este echivocă.

Mai mult, cei care au redactat comunicatul fac confuzii grave între rezultatul financiar și cel operațional,dar cu nesimțire inimaginabilă atacă pe cei care prezintă opinii in spatiul public despre aspectele neprofesionale și mincinoase ale managementului CEO!

Este de netolerat ca ageamii din conducerea CEO  să infesteze spațiul public cu confuzii despre poziția în care se înregistrează cheltuielile cu certificatele de CO 2. Acestea sunt cheltuieli de exploatare, nicidecum financiare!!!

„…contabilitatea trebuie să asigure înregistrarea cronologică şi sistematică, prelucrarea, publicarea şi păstrarea informaţiilor cu privire la poziţia financiară, performanţa financiară şi alte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată, atât pentru cerinţele interne ale acestora, cât şi în relaţiile cu investitorii prezenţi şi potenţiali, creditorii financiari şi comerciali, clienţii, instituţiile publice şi alţi utilizatori”. Acestea sunt cerințele Legii 82/1991-Lege contabilității- cu privire la înregistrarea și utilizarea informației contabile!

După publicarea situațiilor financiare discuțiile din spațiul public s-au concentrat pe rezultatul financiar brut, care nu reflectă poziția financiară reală a companiei. deoarece sunt omise, cu bună știință, costuri de aproape 200 milioane euro, aferente veniturilor realizate în primele 6 luni ale anului!?

Această omisiune, de peste 900 milioane lei, aruncă rezultatul financiar de la 188 milioane lei profit, cât a fost oficial raportat, la peste 700 milioane lei pierdere!!! Cifrele de netagaduit configurează, și în 2019, escaladarea dezastrului de la Complexul Energetic Oltenia sub mandatul Vișan-Boza. Orice explicație nu poate acoperi situația extrem de gravă în care a fost adusă compania sub mandatul celor doi!

Înregistrarea provizioanelor pentru CO 2 obligatorie!

Pentru fiecare MWh produs de către CEO este necesară achiziția unui certificat de emisii(CO 2). Dacă se cumpără, se înregistrează cheltuiala făcută, dacă nu se cumpără, este obligatorie, conform legii contabilității, înregistrarea „cronologică”(în fiecare luna) a datoriei(provizionului) aferent cantității de energie produse în acea luna. Cele trei condiții pentru înregistrarea provizionului sunt perfect îndeplinite.

Obligația achiziției este rezultatul producerii unei cantități de energie(evenimentul trecut), pentru care se obțîn venituri și care în mod firesc sunt precedate de costuri, printre care și cele cu certificatele.

Este evidență necesitatea ieșirii de resurse financiare în viitor pentru achiziția și plata certificatelor de CO 2! Mai mult, este cunoscută și dată până la care trebuie îndeplinită obligația, că atare incertitudinea exigibilatii termenului ține doar de planificarea resurselor de către management.

Prețul certificatelor poate fi luat zilnic de pe bursă EEX, în consecință estimarea resurselor necesare are credibilitate maximă!

Odată îndeplinite aceste cerințe, decizia de a nu înregistra „sistematic”(conform Legii contabilității) provizioanele pentru CO 2 arată lipsa profesionalismului celor care au responsabilitatea organizării contabilității cu efectul vehiculării unei informații contabile false și implicit inutile sau producătoare de prejudicii utilizatorilor săi.

Fals intelectual?

Omiterea înregistrării în contabilitate a unor datorii de peste 900 milioane lei, denaturează grav poziția financiară a companiei!

Această omisiune poate îmbracă aspecte penale, dacă ne raportăm la art 321 din Legea 286/2009(Codul penal): „(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.(2) Tentativă se pedepseşte”.

Instituțiile abilitate au suficiente elemente pentru a demara investigații conform competențelor!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.