Manageri și bocitoare!

0
746

Doi ani și jumătate de management de paradă!

Odată cu instalarea lui Sorinel Gheorghe Boza la comandă Complexului Energetic Oltenia și a lui Doru Vișan în poziția de secretar de stat la Ministerul Energiei, s-a așternut o perdea de fum asupra activității companiei!

În această perioada rezultatele companiei au trecut de la profit brut de 275 milioane lei în 2017, la pierdere de 1,133 miliarde lei în 2018!

Boza și Vișan și-au asumat profitul din 2017, dar nu și pierderea din 2018, cu toate că au atacat sistematic moștenirea de la managementul anterior, care, în mod evident, a putut avea o înfluienta mai mare în rezultatele din 2017 decât în cele din 2018.

Moștenirea a fost o companie restructurată, cu un bilanț curățat de creanțele istorice incerte, care au fost absorbite în pierderile din anii 2014 și 2015, aflată pe un trend crescător al rezultatelor financiare generat in anul 2016.

În  perioada de când Boza și Vișan sunt implicați în activitatea CEO, compania a marcat cel mai mare regres din istoria sa, in totala contradictie cu declarațiile amețitoare și iresponsabile ale celor doi, centrate doar pe ideea ca ei să-și conserve, cât mai mult timp, pozițiile deținute.

Din 10 trimestre încheiate, 8 pe pierdere!

Compania a fost adusă de Boza și Vișan în centrul unor scandaluri generate de modul tenebros în care ei au prezentat situația companiei!

Dacă la sfârșitul lunii august 2018 cei doi împreună cu Luminița Popescu, directoarea economică, încă încercau să prostească opinia publică cu profitul înregistrat la 30.06.2018, la sfârșitul lunii septembrie explodează bomba!

Impricinatii, mai ales Doru Vișan, se arătau afectați că specialiștii din exterior vorbesc despre o politica contabila nelegala si regresul economic grav al companiei, dar, in acelasi timp, lucrau de zor la o rectificare de buget cu o pierdere de 975 milioane lei.

Regresul se manifestă pregnant începând cu trimestrul al treilea din 2017! Fără imixtiuni politice și susținerea grupului de interese care-i propulsase pe Boza și Vișan în funcții, la 30.09.2017 situațiile financiare puteau fi un motiv justificat de încetarea mandatului unui management de un amatorism evident.

Acum suntem la jumătatea trimestrului 9 din mandatul lui Boza, care se va încheia, în mod evident, tot pe pierdere!

Boceală pe tema certificatelor de CO 2!

Obligațiile de mediu  generează costuri operaționale variabile pentru companie, iar acoperirea se realizează din veniturile de care managementul trebuie să se preocupe.

În mod evident vânzarea energiei sub costurile de producție generează pierderi economice, de care managementul este vinovat!

Boza și Vișan au ieșit public doar că să se plângă că nu puteau anticipa creșterea explozivă, dar totusi previzibila, a prețurilor la certificatele de CO 2.

Dar de la responsabili nu se așteaptă boceală la capatiiul mortului, ci anticipare, previziune, adică exact ce ei nu au fost în stare. Urmarea firească era să lase pe alții care știu să anticipeze și să ia măsuri corecte!

Schema de sprijin, pe care o tot flutură în discurs, are același rol ca și minciunile de acum un an, când vorbeau de profit cu pierderea-n brațe, respectiv să-și mai prelungească mandatele!

Din datele de bilanț pe primul semestru rezultă că în prețul de vânzare a energiei electrice a fost internalizat un cost al certificatului de CO 2 de doar 6 euro/MWh.

Schemă de sprijin ar urmă să acopere ce trece de 15 euro/certificat de CO2, adică diferența de 9 euro s-ar reflecta în continuare în pierderi de peste 500 milioane lei, care, mai grav, nu mai poate fi finanțată.

Unde există management, nu există surprindere!

Am analizat situația economică a unui producător din Polonia-PGE-strict pe partea de energie convențională, care este covărșitor majoritară(87%) în mixul energetic realizat!

Este de observat, de către toți aplaudacii lui Boza care propovăduiesc mixul energetic, că acesta nu se face pentru a realiza subvenții încrucișate, ci fiecare componentă reprezintă un centru de profit!

Pe partea de energie convențională polonezii nu numai că nu au fost luați prin surprindere de către prețul CO 2, ci au reușit o contracare serioasă a acestei creșteri, prin creșterea cu 27% a veniturilor din vânzarea energiei.

Bocitoarea Boza, cea fără de previziune, a acționat exact pe dos, reducând veniturile de la 2,968 miliarde lei la 2,841 miliarde lei.

În felul acesta nu avea cum să acopere nici măcar costul certificatelor la nivelul lui 2017, nicidecum creșterea din 2018, care a fost la fel de mare la CEO-ul românesc că și la PGE-ul polonez.

Veniturile, inexplicabil de mici, obținute de Boza în 2018 s-au situat la un nivel care putea acoperi sub 3 euro/certificat de CO 2!!!

Deși este un aspect de formă, nu putem trece peste modul neglijent în care Boza prezintă public rezultatele companiei, în raportul administratorilor!

Raportul administratorilor companiei PGE reflectă management profesionist, Raportul administratorilor conduși de Boza arată a rufe murdare întinse pe un gard putred! Fotografiile din articol sunt edificatoare!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.