Minciuni grave pentru ascunderea incompetentei!

0
318

Buget de formă!

Instrument esențial de management, bugetul este folosit la Complexul Energetic Oltenia contrar scopului pentru care a fost creat! (In)competență managerială este măsurată atât în faza de construcție cât și în cea de execuție a bugetului! Esențială este observația că prin buget managementul se angajează la realizarea unor parametrii măsurabili!

Bugetul este construit de management, în primul rând pentru a se autoevaluă periodic, respectiv la sfârșitul exercițiului bugetat și abia în al doilea rând pentru a putea fi evaluat de catre ceilalti. Faptul că la finalul unei perioade de timp managementul nu poate raporta realizarea bugetului pe care l-a propus este dovadă incompetenței manageriale.

Sunt două cauze care conduc la constatarea incompetenței manageriale.

Una este lipsa de calificare a managementului în faza de proiectare a bugetului, concretizată în anticipare incorectă, fantezistă, nerealistă. Această se constată pregnant la managerii neinstruiti, cărora le lipsesc competențe economice de baza!

Cealaltă este tratarea prevederilor bugetare cu neseriozitate, formal combinată cu incapacitatea de a găși măsurile potrivite pentru realizarea unui plan sau proiect.

La Complexul Energetic Oltenia în anul 2018 a fost propus de către management un buget cu 70 milioane lei profit! După câteva luni s-a solicitat rectificarea, prevazându-se 975 milioane lei pierdere. În execuție s-a ajuns la 1,133 miliarde lei pierdere!

Managementul a cerut ca pierderea să se numească performanță!

Autorii acestei incomensurabile probe de incompetența, Consiliul de Supravheghere și Directoratul companiei, au solicitat Adunării Generale a Acționarilor să le aprobe indicatori de performanță corelat cu BVC aprobat prin HG 820/24.10.2018(rectificarea cu pierderi de 975 milioane) care să statueze că sarcina lor în companie este să producă pierderi catastrofale.  Convocator AGOA 17.12.2018

La vremea respectivă, după articolul pilot publicat de noi despre pierderile catastrofale de la CEO, atât presă locală cât și cea națională au reflectat, în mod repetat, grozăvia. În acest context de mediatizare, AGA a respins solicitarea prin Hotărârea 20/17.12.2018.    H AGOA nr.20 din 17.12.2018

De mare gravitate este împrejurarea că Directoratul și Consiliul de Supraveghere au „uitat” să solicite AGA aprobarea indicatorilor de performanță corelat cu BVC aprobat prin HG 254/24.04.2018! Pe fondul acesteI culpe proprii, indicatorii pe anul 2018 sunt calculați prin raportare la o Hotărâre AGA nr 7 din 10.08.2017(dată cu mult înainte de aprobarea bugetului din 2018), care nu există pe site-ul unității!?

Indicatori fara manipulare-grad de realizare 45,51%!

Lipsa totală de transparență impusă de managementul companiei, susținută de Consiliul de Supraveghere și persoane din Ministerul Energiei a blocat accesul la informații despre ceea ce se întâmplă în Complexul Energetic Oltenia. După publicarea rezultatelor financiare pe 2018, surprizele se țîn lanț.

Prin modificarea bazei de raportare la alte valori decât cele din buget, Directoratul a mărit artificial gradul de realizare a indicatorilor de performanță de la 70,96%(corespunzător bugetului 2018) la 77,36(corespunzător unei Hotărâri AGA, care nu se găsește pe site-ul companiei).

Chiar și din varianta susținută de Directorat rezultă că gradul de realizare al indicatorilor financiari și operationali(cei măsurabili și cu adevărat importanți pentru evaluarea managementului) este de 67,66%. În varianta corectă gradul de realizare scade la 58,51%, echivalent cu management inexistent!

Cu o pondere fireasca a indicatorilor financiari si operationali de 90% si diminuarea corespunzatoare de la 30% la 10% a celor nesemnificativi si nemasurabili , gradul de realizare ar ajunge la 45,51%, ceea ce da dimensiunea unei incredibile aberatii dezvoltate in Complexul Energetic Oltenia!

Manipularea indicatorilor de performanță este evidență observând ponderea exagerat de mică a indicatorilor financiari și operationali cât și premeditarea administratorilor în ignorarea prevederilor bugetului pe 2018.

Deși în situațiile financiare la 30.06.2018 au raportat profit de 35 milioane, Directoratul și Consiliul de Supraveghere știau că în realitate pierderea era catastrofală și au „lucrat” concertat la o excrocherie prin care să-și protejeze interesele proprii în dauna celor ale companiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.