Jaf premeditat la Complexul Energetic Oltenia!

0
488

În 2017 se inventează „performanță” de 75%!

Motivarea managementului oricărei companii presupune acordarea unei componente variabile a indemnizației în situația în care gradul de îndeplinire a indicatorilor confirmă că managementul a reușit să depășească să facă performanță, adică să depășească indicatorii stabiliți prin planurile de administrare/management și/sau bugetele aprobate.

La Complexul Energetic Oltenia, în 2017 a apărut o „viziune” aberantă cu privire la performanță economică, stabilindu-se că o realizare a indicatorilor de între 75%  și 100% îndreptățește membrii Consiliului de Supravheghere și ai Directoratului să primească indemnizație de performanță!!!

Acest mod de a trata măsurarea performanței determina salariații cu funcții de conducere să-și ironizeze șefii, spunând că aceștia au performanta daca nu se transformă în piromani și nu incendiază compania!

Ministerul Energiei ar trebui să ia în serios performanță!

Faptul că în situația gravă a companiei, se susține că există performanță și chiar motive de mândrie, are că suport modul în care niște indivizi au plănuit cum să-și umple buzunarele indiferent de ce se întâmplă în CEO. Ei au fost preocupați doar să-și facă indemnizatii la nivelul maxim și apoi să le dubleze pe baza unei performanțe stabilite clientelar.

Cei care au „brevetat” modelul de performanță, care nu s-a aplicat și nici nu se aplică altundeva sunt Ministerul Energiei, Consiliul de Supraveghere și Directoratul Complexului Energetic Oltenia!

Jaful premeditat în „echipa” celor trei actori a dus la cea mai mare pierdere din istoria companiei!

Prin două Hotărâri AGOA de respingere a modificării indicatorilor de performanță și schimbarea Consiliului de Supraveghere al CEO, Ministerul Energiei da semne că s-ar retrage din această complicitate!

Realizarea performanței la CEO este condiționată în primul rând de schimbarea Directoratului care nu numai că s-a dovedit incapabil să facă performanță, ci a mințit, a ascuns realitatea și a fost parte a unor combinații ce duc direct la lipsa de integritate.

În al doilea rând trebuie anulate toate „inovațiile” în administrarea companiei, care produc efecte astăzi!

Guvernanță corporativă nu există la CEO!

Legislația și bunele practici în administrare au în vedere că în companiile de stat să existe administratori și manageri profesioniști, evaluați și după criterii de transparență și integritate! Indicatorii din această categorie sunt folosiți doar pentru a „îngrașă” gradul de realizare pe 2018, fiind raportați că îndepliniți 100% pentru că nu sunt măsurabili și nelegati de performanță economică!

Indicatorii financiari  și operationali au fost raportați cu grade de realizare de 59,90%, respectiv 78%, adică un grad de realizare combinat  a celor doi indicatori de 67,66%.

„Corporatistii” de la CEO raportează îndeplinirea 100% a indicatorilor de guvernanță corporativă, dar cine caută pe site-ul companiei HAGA nr 7/10.08.2017, în care s-au aprobat indicatorii cheie de performanță, nu o poate găsi din cauza lipsei de transparență a managementului. Este doar un exemplu!

Tupeu la maxim!

Că să justifice indemnizațiile nesimțite, „corporatistilor” nu le-a ajuns vocabularul limbii române, spunând că ei sunt plătiți la maxim pentru a realiza un „turn around” financiar, după situația precară din 2016, când exercițiul financiar s-a încheiat cu o pierdere de 139,816 milioane lei.

Indemnizațiile le-au luat, uneori chiar în avans, iar în urmă „turn aroundului” au schimbat situația precară a anului 2016 cu una catastrofală în 2018, mărind pierderea de aproape 10 ori, de la 139,816 milioane lei la 1,133 miliarde lei.

Ministerul Energiei s-a folosit de metodă votului cumulativ pentru a scapă, în extremis, de o parte din distrugătorii companiei! S-a deschis astfel o cale spre repararea parțială a aberațiilor în administrarea acestei companii. Ministerul nu se poate deroba de contribuția să la dezastru decât identificând și luînd măsurile cuvenite cu oamenii săi care au susținut aberațiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.