CE Oltenia-Albă-neagră cu indicatorii de performanță!

0
74

Performanță sau huzur?

Indicatorii de performanță ai managementului prezintă interes sub două aspecte! Unul este evaluarea managementului, iar celălalt motivarea acestuia prin acordarea de avantaje pe baza acestor indicatori.

S-a scris câte ceva despre foamea lui Bobalca înainte de a presta ceva pentru companie. S-a scris și despre câștigurile nesimțite pentru participarea la niște ședințe, urmate de chiolhanuri! Impricinatii au săltat banii, iar în urmă a rămas o companie în colaps, nu numai financiar!

Structura și ponderea indicatorilor este sugestivă pentru a se stabili dacă se vizează performanță sau huzurul membrilor Consiliului de Supraveghere sau ai Directoratului.

30% pentru nimic!

Ponderea indicatorilor de guvernanță corporativă este de 30%, cu indicatori care n-au nici o legătură cu performanță și în plus sunt nemasurabili.

Am scos în evidență în mai multe articole lipsa de transparență și integritate de la CEO, în ultimii doi ani și jumătate. Transparența și integritatea nu sunt indicatori de performanță, ci obligații de conformare, dar la CEO ei au o pondere de 15% în evaluarea Directoratului. Adică în această companie poți fi integru și transparent mai pe sărite!

Tot de conformare cu legislația incidența, deci obligatorie, este și negocierea Contractului Colectiv de Muncă pentru toate societățile cu mai mult de 21 de salariați. Pentru că Directoratul mai beneficiază de încă 15% la indicatorii de performanță, vedem ce ușor se poate atinge „performanță” la CEO, pentru care fiecare membru al Directoratului poate saltă aproape 400.000 lei(4 miliarde lei vechi).

Albă-neagră cu indicatorii de performanță!

E clar că nu s-a vizat performanță dacă ponderea indicatorilor operationali este 30%, egală cu cei de guvernanță corporativă, iar a celor financiari de 40%, în total 70%. Performanță se măsoară prin acești indicatori și în mod firesc ponderea lor însumată nu poate fi sub 90%.

La școală, pentru că te prezinți la examen, nu poți primi mai mult de notă 1(10%). Pentru rezolvarea problemelor, se acordă 9(90%) puncte! Să vedem cea a rezolvat Directoratul CEO.

Indicatorii financiari (esențiali în evaluarea managementului) au fost trași de par ca să treacă de 50% grad de realizare. După cum vedem realizarea programului de investiții este folosit ca să deturneze „performanță”!

În Raportul Consiliului de Supraveghere programul de investiții este de 692.143 mii lei, la calculul indicatorilor se comprimă la 462.290 mii lei. Asta face ca gradul de îndeplinire a indicatorilor să sară de la 73,03%  la 77,36%. Care ar fi explicația? Să treacă cu foarte puțîn peste pragul de 75%, ca Directoratul să se lege de scaune, cum observăm în ultimele zile. E un simplu truc, care nu poate influienta un Consiliu de Supraveghere competent!

Fie 73,03%, fie 77,36% grad de îndeplinire, privind doar indicatorul EBITDA(indicator elocvent), vedem lipsa gravă de performanță amanagementului. Dacă ne referim și la costul tonei de cărbune(neinfluientat în nici un fel de costul certificatelor de CO2), putem spune că declarațiile mincinoase ale managementului ar putea scădea cu încă 15% gradul de îndeplinire pentru lipsa de transparență și integritate.

Indiscutabil problemele actuale ale Complexului Energetic Oltenia vin de la „performanță” managementului și modul necorespunzător de evaluare de către Consiliul de Supravheghere! Cifrele prezentate sunt elocvente!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.