Caracatița flămândă!
Către finalul anului 2018, după ce a fost clar pentru toată lumea că poziția financiară a Complexului Energetic Oltenia va fi catastrofală, CEONews a scris despre caracatița care înghițise CEO și contribuise la preliminarea unor pierderi de aproape un miliard de lei, prevăzute în rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli aprobată prin HG 820 în octombrie 2018!
Pentru a aprobă un asemenea buget, Guvernul PSD a trecut peste toate obligațiile de bună guvernare și a menținut, fără nici o justificare, echipa de administrare a unei companii care se afla în picaj. Parlamentarii PSD de la Gorj au susținut pe față această echipa, oprind cursul firesc al legalității, adică destituirea celor care produceau pierderi în fiecare zi.
Foarte flamandă, caracatița a mărit pierderile cu încă vreo 200 milioane lei, urmând că Adunarea Generală a Acționarilor, convocată luni 27 mai 2019, să decidă cu privire la descărcarea de gestiune a administratorilor(administrare în sistem dualist cu Directorat și Consiliu de Supraveghere).
AGA împinsă după alegeri!
Planificarea AGA după alegerile europarlamentare din 26 mai are rolul de a ascunde dezastrul de la CEO, care s-ar răsfrânge, în mod evident, negativ asupra rezultatului PSD în județele în care funcționează carierele și termocentralele companiei!
Teamă că vor avea un rezultat politic prost în 26 mai i-a făcut pe PSD-iști locali să forțeze menținerea lui Boza la conducerea CEO până după alegeri și chiar să încerce un exercițiu de imagine absolut condamnabil prin aducerea șefei Guvernului în companie, în scop eminamente politic și nu economic!
Minerii și energeticienii realizează cât de adânc este înfiptă caracatița în CEO, când văd cum au „descălecat” PSD-iștii în companie din motive electorale, dar în ianuarie nu le-a păsat de nemulțumirile lor! Față de starea sistemului energetic la momentul respectiv și condițiile de muncă, premierul României se putea documenta, la cald, mult mai eficient decât în sala de ședințe de la termocentrală Rovinari.
Certificatele de carbon, scuza care acuză!
Prețul certificatelor de carbon pe care compania este obligată să le cumpere este stabilit prin mecanism bursier, iar managementul companiei trebuie să optimizeze costurile cu acestea. Cum poate face asta? Planificând cash-flow ul companiei și anticipând evoluția prețului certificatelor.
Dar echipa lui Boza a luat cele mai proaste decizii de business, contrare chiar fundamentarilor specialiștilor proprii, așa încât în 2017 a produs prejudicii de peste 40 milioane euro, constatate de Corpul de Control al Ministerului Energiei, la un volum total al tranzacțiilor de peste 130 milioane euro.
Vedem, așadar, o rată a prejudiciului de peste 30% din totalul tranzacțiilor cu certificate de CO 2 realizate în 2017! De ce? Pentru ca certificatele care puteau fi achizitionate cu o medie a pretului de 6 euro, s-au cumparat cu o medie de peste 10 euro!
În 2018 povestea se repetă, însă pe alt palier de prețuri ale certificatelor. Este obligatorie o altă verificare a Corpului de Control al Ministerului Energiei, pentru că și de dată asta certificatele puteau fi achiziționate la o medie de 17,5 euro, dar s-au tranzacționat la o medie 22,5 euro.
Pentru că Ministerul Energiei a inițiat, în sfârșit, cu o întârziere de 8 luni, măsurile absolut necesare legate de administrarea Complexului Energetic Oltenia, caracatița se agită, fortand mentinerea lui Boza la conducerea companiei. Acesta este managementul susținut de PSD!