Valoarea voucherelor de vacanță: Prostie sau trădare?

0
201

Prostie sau trădare?

A trecut o luna și jumătate de la prima apariție în presă a știrii că valoarea voucherelor de vacanță negociate la Complexul Energetic Oltenia este inferioară celei prevăzute de lege! Administrația și sindicatele semnatare ale Contractului Colectiv de muncă au fost nevoite  să încheie un act adițional la acesta după ineditul și hotaratul protest al minerilor, pe care ministrul energiei l-a stins cu niște promisiuni.

După mai bine de două luni de la acele evenimente oamenii nu au cunoștință despre un buget al companiei, în care să fie integrate promisiunile, astfel că este incertă acoperirea financiară a acestora. Partenerii sociali s-au dovedit superficiali în  negociere și s-au „înțeles” repede, mai ales că scăpaseră de revendicările oamenilor în urmă prezenței ministrului energiei la Tg-Jiu.

Liderii cadorisiti cu funcții de inspectori sociali și „managerul” Boza au revenit la relaxarea provenită din postura de complici și au introdus în convenția lor aspecte contrare legii. Astfel au convenit că valoarea voucherelor de vacanță să fie de 1450 lei și nu de 2080 lei, cât prevedea legea!

Lipsa de reacție, timp de o luna și jumătate, a celor care au încălcat legea(administrație și sindicate) poate fi explicată de așteptarea lor că subiectul va fi îngropat! Acum i-a cuprins agitația pentru că le-a fost descoperit șmenul și reîncep joacă de-a interesul față de drepturile oamenilor!

„dacă trebuie să dăm 2080 lei, îi vom dată” e mesajul necompetent al lui Boza! Oare să nu fi putut obține o opinie juridică în speță de la „umflatul” aparat juridic de conducere, unde lucrează trei pe un loc? Nu era greu să pună și personal mâna pe textul de lege, pentru că managerii de calitate au obligatoriu și minime competențe juridice! La momentul transmiterii mesajului chiar și un manager mediocru trebuia să știe dacă trebuie sau nu să dea 2080 lei!

„Nu știu ce joc face ITM? M-a surprins răspunsul dat acum!” declara inspectorul social Mitrescu! Salariații CEO au fost, însă, surprinși că Mitrescu și ceilalți care se prefac că-i reprezintă , eludează conștient sau inconștient prevederile legale!!! Adică să li se spună și lor cine-i reprezintă! Proști sau trădători?

Tertipuri pentru a nu se acordă vouchere de vacanță de 2080 lei!

După cum vedeți, după ce au fost „surprinși” de rezultatul acordului lor, atât administrația cât și liderii o dau la întors, făcându-se că nu înțeleg despre ce-i vorba, când, de fapt, și unii și alții trebuie să aplice,simplu, o lege.

Cum se explică mesajele lor echivoce? Nu este greu! Și unii și alții caută tertipuri să iasă de sub incidența acestei legi, care reglementează strict valoarea voucherelor destinate vacanței! Orice alt tip de stimulent acordat(bani, tichete cadou) iese de sub incidența OUG 8/2009 privind tichetele de vacanță și prin urmare valoarea de 2080 lei nu mai este obligatorie, putând fi chiar 1450 lei, pe deasupra și impozabili!

Pentru asta oamenii sunt aburiti pe la locurile de muncă, iar oficinele obscure, gen Gorj 24.com, scriu în ton favorabil despre soluțiile otrăvite pe care le-am prezentat mai sus!

Soluții de respingere a tertipurilor!

Dacă nu vor să se lase înșelați, salariații au două variante: a)vouchere de vacanță în cuantum de 2080 lei, conform legii; b)tichete cadou sau bani, care să le asigure un venit net de 2080 lei, adică tichete cadou de 2300 lei(se include impozitul de 10%), bani 3650 lei(se includ contribuțiile salariatului).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.