Sub Doru Vișan, energia pe cărbune s-a prăbușit!

0
262

Așteptări neîmplinite!

Numirea lui Doru Vișan secretar de stat la Ministerul Energiei a fost aplaudată, inclusiv de mine! Doru Vișan era un cunoscător al sistemului energetic și ne-am spus cu toții că avem cu cine vorbi despre energie, în vocabularul adecvat și nu e cazul să mai traducem din limbaj tehnic în limbaj pentru politruci!

Am avut mai multe discuții cu domnul secretar de stat și am realizat că știa „dedesupturile” din sistem, dar era mult prea acaparat de „politică” și de jocuri de interese, într-o combinație extrem de riscantă pentru energia pe cărbune!

Una din cele mai devastatoare „combinații” pe care secretarul de stat a susținut-o, a fost trecerea cu vederea a tuturor derapajelor în care a intrat CEO după numirea la conducerea sa a unui noname în energetică, scos din pălăria grupului de interes politico-economic care l-a propulsat și pe Doru Vișan! Consecinta directa: CEO pierde teren in piata de energie electrica si inregistreaza un rezultat financiar dezastruos!

La un inventar rapid al raportării lui Doru Vișan la evenimentele din sector, în mandatul sau se remarcă prăbușirea economică a CEO, elaborarea unui program de vârf de iarnă cu stocuri la jumătate din necesar, amenințarea minerilor aflați în proteste, preocuparea că datele de interes public să fie ascunse, deranjul că specialiștii semnalau derapajele managementului, s.a.

Importuri masive, cărbunele nu răspunde!

Frigul din iarnă și eventual seceta din vara sunt momente care crează spațiu pentru cărbune în piață de energie! Sunt perioade faste, în care se pot face bani de către producătorii de energie pe cărbune, inclusiv pentru a compensa financiar alte perioade nefavorabile!

Dar în luna ianuarie 2019, când se importa masiv energie electrică, Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia au ratat oportunitatea îmbunătățirii fluxurilor financiare, în vârful nevoilor de cash, mai ales pentru achiziția certificatelor de dioxid de carbon!

Conform economică.net în ianuarie 2019 energia pe cărbune a atins minimul istoric din ultimii 10 ani-Complexul Energetic Oltenia, 1.010 GWh,  Complexul Energetic Hunedoara, 101 GWh- culmea, că răspuns la maximul istoric de consum-5.487 GWh!

Aceste cifre sunt baza unei discuții aplicate asupra activității lui Doru Vișan la Ministerul Energiei, pe care n-o poate escamota nici singur, nici împreună cu coechipierii săi de la Complexul Energetic Oltenia Complexul Energetic Hunedoara!

S-a ieșit din iarnă, exclusiv pe seama importurilor și încă se așteaptă niște concluzii după acțiunea Corpului de Control al Primului Ministru! Se impune o examinare serioasă a activității lui Doru Vișan! Iarnă viitoare poate să nu fie la fel de norocoasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.