Nota de plată! Ministerul Energiei împotriva prejudiciilor de la CEO!

0
222

Există un Raport al Corpului de Control!

Deși președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, susținut de secretarul de stat Doru Vișan, a făcut tot ce s-a priceput ca să lase fără efecte Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, nu a reușit decât să întârzie măsurile legale! Odată cu semnarea raportului de către ministrul energiei au devenit operaționale o serie de măsuri, din care cel puțin una ducea la demiterea unor membrii ai Directoratului și Consiliului de Supraveghere al CEO!

Este de urmărit în continuare cine și în ce mod acționat pentru tergiversarea măsurilor dispuse, pentru că pe de o parte au fost menținute în funcții persoane care au contribuit la prejudicierea companiei conform constatărilor din Raport, iar pe de altă parte acestea au continuat să conducă în același mod păgubos, aducând compania la o pierdere uriașă de cca un miliard de lei.

Acest raport delimitează clar realitatea economică a companiei de prezentările festiviste făcute individual sau în duet de către secretarul de stat Doru Vișan și managerul Sorinel Gheorghe Boza. Reamintim cum se scălămbăiau „managerul” CEO și prietenul sau Moșteanu ca în clipul cu paranoici „halatul, unde-i halatul?”

Totuși există un raport care relevă prejudicii imense la CEO, în mandatul Boza-Vișan, iar acest document îi „arde” atât de tare pe împricinați încât au încercat să-l anuleze/suspende, ceea ce n-au reușit într-o prima instanța.

Verigi instituționale corupte!

Managementul păgubos al CEO din ultimii doi ani a fost, în repetate rânduri, evidențiat în spațiul public! Cu toate astea s-a continuat într-o formulă de conducere în care compania a fost împinsă zilnic către pierderi economice catastrofale.

Sistemul dualist de administrare, un sistem care, teoretic, ar trebui să diminueze riscurile managementului corupt, a fost dinamitat prin legarea unor indivizi din Directorat, Consiliul de Supraveghere și Ministerul Energiei într-un carusel al intereselor personale. S-a ajuns până acolo încât președintele Consiliului de Supraveghere, marele Bobalca din Ministerul Energiei, să-și „consume” indemnazatia în avans, cum fac alcolicii prin birturile de la țară, iar secretarul de stat Doru Vișan să fie „cărat” de la București la Gorj de către un salariat al CEO, posesor de dublă sinecură.

Ministrul Energiei a semnat Raportul de control 270.210/CCM în data de 17.09.2018. Direcția Generală Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie a primit sarcina ca în 15 zile să informeze Adunarea Generală a Acționarilor Complexului Energetic Oltenia în vederea inițierii demersurilor legale pentru recuperarea de la persoanele responsabile a prejudiciilor produse pe seama patrimoniului companiei. Șase luni de zile această dispoziție a fost ignorată!!!

Demersuri blocate pentru a nu se aplică legea!

Informarea AGA, așa cum a dispus ministrul energiei, obligă acest organ de conducere al societății să ia o decizie cu privire la atragerea sau nu a răspunderii membrilor Directoratului și/sau Consiliului de Supraveghere. Ori în raport de constatările Corpului de Control decizia care se impune este de a se introduce o acțiune în răspundere!

 

Decizia pe care AGA nu o poate evita, face că mandatele membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere contra cărora pornește acțiunea în raspunere să înceteze de drept! Așa cum am arătat, grupul de interese care gravitează în jurul companiei a tergiversat măsurile legale!

Notă de plata!

Este evident că întârzierea excesivă a măsurilor dispuse de ministrul energiei au avut scopul de a menține controlul găștii pomenite asupra companiei! Doar dacă analizăm comparativ două documente oficiale ale companiei(raportările financiare la 30.06.2018 și bugetul aprobat în octombrie 2018) observăm ce gravitate a reprezentat continuarea cu încă cinci luni(reamintim că o prima formă a Raportului de control a fost înregistrată la societate în mai 2018) a contractelor de mandat cu un Directorat și un Consiliu de supraveghere care împingeau compania în cea mai neagră perioada a sa!

În mod cert, o evaluare a managementului pentru perioada de după încheierea acțiunii de control la care ne-am referit, ar scoate la iveală aspecte și mai grave, multe dintre ele fiind relatate în presă independenta!

Surse din Ministerul Energiei ne-au relatat că nu se mai pot tergiversa măsurile dispuse de ministru odată cu aprobarea Raportului de control, trimițându-se către AGA informarea prevăzută la secțiunea B. în sarcina Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie.

Odată sesizată, AGA va trebui să aplice, pentru identate de rațiune, ceea ce a făcut și în cazul lui Ciurel și Antonie, tot ca urmare a unui act de control, respectiv Dispoziția 986/18.04.2018 a ANAF-DGRFP Craiova. Consecință imediată, de drept, va fi că Boza trebuie să părăsească Directoratul CE Oltenia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.