Iluzia reprezentării sindicale!

0
437

Peste 50 de organizații la fel de șubrede!

La Complexul Energetic Oltenia sunt peste 50 de organizații sindicale! S-ar putea crede că salariații au de unde alege! Dar realitatea e alta!

Chiar nu au ce alege, pentru că un lider de organizație de la care pot aștepta o reprezentare eficientă trebuie să fie în primul rând competent, bun cunoscător al legislației muncii, tehnicilor de negociere, managementului sindical și mecanismelor economice specifice sectorului în care lucrează salariații cărora le asigura reprezentarea! În lipsa acestor competențe, administrația are un ascendent profesional serios.

Dacă salariații identifica un lider cu asemenea competențe, ar avea un motiv să se înscrie în acel sindicat! Dacă, prin absurd, dau de un tip competent în actualele sindicate, mai au o verificare de făcut: dacă omul e integru și nu cedează la prima ademenire, la primul os pe care îl aruncă administrația?

Complicitatea administrație sindicate este, de multă vreme, platforma pe care se pun la tarabă și se vând, că la bâlci, interesele salariaților! Ultima vanzare s-a tranzactionat dupa protestul minerilor din ianuarie!

Singură perioada în care nu a existat o asemenea complicitate a fost între 2013 și 2015 când negocierea CCM s-a derulat între două părți egale și libere. A ieșit cel mai bun contract colectiv din istoria companiei, după 84 de zile de negocieri în care liderii au avut prilejul să dea tot ce pot.

Atât au putut, țînând seama de competențele cu care a intrat fiecare la negocieri, dar nimeni din administrație nu le-a știrbit demnitatea și nici nu a declarat „că s-a coborât la mintea lor”!

Trai pe vătrai!

În 2017, la scurtă vreme după instalarea unei noi echipe de conducere, expira controversatul contract semnat în 2015, contestat de unii pentru că ar fi fost rodul complicității Ciurel-Caldaruse. Paradoxal însă, contractul se prelungește cu încă un an, fiind îmbrățișat și de cei mai aprigi contestatari ai săi, reprezentanții FNME!

Pe lângă faptul că atât administrația cât și sindicatele își suflecasera mânecile, simuland că se apucă de treaba, de comun acord au început cu o pauză de un an! Pace, pace, dar nu numai pentru calmarea spiritelor, ci mai ales pentru împărțirea prăzii! Sindicaliștii primesc sinecuri personale, pot solicita angajări și promovări, administrația se întărește politic și uite așa se volatilizează cca 12 milioane din fondul de salarii pe la cunoscuți și prieteni.

Cu toate că pe gură noului „manager” curg valuri de profit, încă 1000 de locuri de muncă se pierd(sunt vândute de sindicate), iar până astăzi se ajunge la aproape 1800, conform evolutiei numarului mediu de personal! Cei rămași trebuie să muncească și în locul celor disponibilizați și așa s-a ajuns că în 2019, starea de sănătate să fie foarte gravă, iar decesele din această cauza se țin lanț!

Boza revitalizează clasa de profitori, care rod agresiv fondul de salarii și au „atribuții” de serviciu să elogieze cel mai prost management din istoria companiei(vezi graficul)!

Liniștea dinaintea furtunii!

În competenți sau trădători, aproape că nici nu mai contează, liderii de sindicat au devenit pur și simplu avocații administrației, ignorând starea de tensiune care creștea zilnic în rândul oamenilor când se vedeau mințiți și de administrație și de sindicate! Pe de altă parte complicitatea a devenit atât de murdară, iar jocul de-a dialogul social atât de ordinar, încât nici influențele asupra massmedia nu au mai putut contracara ordinaria!

Am devoalat în mod repetat aceste scamatorii, încât protagoniștii-administrația și sindicatele- au intrat într-o escaladare a acțiunilor împotriva salariaților, încercând să acopere mizerii anterioare cu unele proaspete, doar doar vor găși formulă în care oamenii să asimilizeze ideea că cineva lucrează pentru ei! Da, a lucrat cineva pentru ei, dar în nici un caz administrația sau sindicatele, ci presă necumparata, care a relevat extrem de multe situații pe care Vișan, Boza, „garanții’ păcii sociale(sindicaliștii cointeresati), politicienii și propagandistii cu pretenții de jurnaliști încercau să le țină ascunse!

Nu le-a reușit acoperirea adevărului, iar salariații au avut o imagine din ce în ce mai clară a jocurilor de culise împotriva cărora au protestat viguros în ianuarie 2019, într-un mod în care sindicatele au fost eliminate din rolul de reprezentanți, iar administrația din cel de partener social! Și astfel au putut să obțină o parte din revendicări, în opoziție atât cu sindicatele cât și cu administrația, ba chiar sub amenințări incalificabile!

Mic inventar de falsă reprezentare!

Modificări ale legislației din 2017 stipulau că de la 01.01.2018 contribuțiile pe salarii trec integral la salariat! Tehnic grilă de salarizare negociată în 2013 trebuia indexată încât salariatul să rămână cu casticul net anterior, iar angajatorul rămânea chiar cu economie la cheltuielile cu salariile! Partenerii de șmecherie nu au făcut asta și au convenit să calculeze 13200 de adaosuri la salarii, defavorizand o parte din salariați, în mod direct și pe toți în mod indirect!

În prefațarea negocierii noului CCM, administrația a simulat că prezintă un buget, iar liderii s-au făcut că l-au primit. Rezultatul a fost că după oferta făcută de administrație de creștere a salariilor cu 7,8%, sindicatele s-au făcut că ar vrea 12% și în bugetul aprobat se înregistrat o creștere de 1,8%!!! Tare negociere, nu?

De parcă în acele sume și nu administrarea deficitară ar fi stat problemele economice ale firmei, sporurile de carieră și cel de pericol au fost diminuate! De acestea beneficiau tocmai muncitorii care lucrează în cele mai grele condiții! Astfel a ieșit din mâna complicilor cel mai prost CCM din istoria companiei!

Modul cum au înțeles administrația și sindicatele să joace „albă neagră” cu salariații este ilustrat de așa zisă distribuire de resurse financiare pentru armonizare salarială, în două tranșe de 24 și respectiv 25 de milioane lei, în total 49 milioane lei. Înșelătoria iese la iveală dacă se compară cheltuielile cu salariile din 2018 și 2017! Cele 49 milioane lei sunt de fapt 18 milioane lei!!!

Cea mai tare dovadă că liderii și administrația se întâlnesc că să se bată pe burtă, nu să negocieze drepturi, este că, în februarie 2019, au încheiat un act adițional la CCM, prin care se taie câte 630 lei fiecărui salariat din dreptul acordat de lege, în privința voucherelor de vacanță!

Spaima complicilor!

Așa cum am arătat, în mai bine de doi ani de zile liderii nu au deranjat cu nimic administrația, ba chiar s-a ajuns la aberația să susțină public că ar scoate oameni în stradă să-i salveze scaunul lui Boza! Nu au avut niciun program de negociere, nici o solicitare de drepturi, iar tot ce s-a acordat oamenilor a fost din cauza nemulțumirilor și marelui protest al oamenilor combinate cu presiunea mediatică! Adică de frică și nu din vreun considerent de răsplată a muncii!

Tot ce s-a acordat în acești doi ani a început cu „nu avem bani”, a continuat cu „facem eforturi să găsim bani” și în final s-a acordat ceva ca să se stingă un conflict latent sau manifest! Asta arată că sindicatele și administrația nu au avut niciodată disponibilitatea de a motiva salariații pentru muncă depusă!

Când „abureau” salariații cu creșteri salariale de 50 milioane lei, la inceptului lui 2018, le-am demonstrat cu cifre că nu există creștere decât dacă se depășește  fondul de salarii din anul precedent! Publicarea, de către autorul acestui articol, a acestor cifre pe facebook, i-a determinat să mărească cheltuiala cu salariile de la 925 milioane lei la 943 milioane lei, că să dea ceva oamenilor sub presiunea acestor argumente! Dar peste 30 milioane lei(diferența de la 50 la 18) s-au topit în înșelătoria evidență!

Scenariul s-a reluat și în privința valorii voucherelor de vacanță! Forțați de protestul minerilor, nicidecum din inițiativa sindicatelor, complicii au încheiat un acord nelegal, despre care am vorbit la Sud FM și am scris în CEONews despre nouă înșelăciune în dauna salariaților!

Am fost atacat mizerabil de Boza pe facebook, un pușcăriaș a „reîncălzit”, pentru a nu știu câtă oară, o mâzgălitură de radiosant, un habarnist cu pretenții de jurnalist și niște huligani cu pretenții de lideri sindicali au încercat să conteste demersurile mele publice, totdeauna însoțite de fundamentări cu date economice certe și temeiuri juridice incontestabile! Nu au venit cu nici o dezmințire a ceea ce am publicat pe facebook sau în CEONews, în schimb s-au dedat la cele mai abjecte atacuri la persoană!

Obiectivele mele au fost să scot în plan public informații de calitate și să mă implic până la înlăturarea neconformităților identificate în plan managerial și/sau social! Am trecut cu succes de obstacolele derivate din atitudinea de vatafi a lui Boza și Vișan, care se cred stăpâni pe informații de interes public! Am considerat că atacul la persoană este notă caracterului indivizilor care l-au „prestat”, incapabili să contracareze cu argumente ceea ce eu am susținut și în plus am obținut dovadă că afirmațiile mele sunt corecte!

Putem spune că eforturile nu au fost în zadar! Complicii au fost nevoiți, în repetate rânduri, să țină seama de ceea ce spun eu, desi nu vor sa recunoasca nici in ruptul capului, iar din ce în ce mai mulți oameni găsesc în contul meu de facebook și  platforma CEONews argumente să-și protejeze drepturile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.