Complexul Energetic Oltenia mai pierde inca 30 milioane euro!

0
210

Costul CO 2 în creștere amenințătoare!

Cu toate poeziile care sunt recitate pe la diverse televiziuni de reprezentanți ai Complexului Energetic Oltenia, tot ceea ce se întâmplă în interior lasă să se vadă o amorțeală bahică! Conducerea societății este surprinsă la fiecare pas! Cu aceste activități pe muchie de cuțit sunt tot mai multe opinii că, în mod voit, se pregătește falimentarea companiei, în timp ce groparii cânta pe marginea gropii: Mulți ani trăiască!

Managerul companiei anunța liniștitor că până la 31 martie 2019 vor fi semnate contractele pentru un credit de 500 milioane lei dedicat achiziției certificatelor de dioxid de carbon pentru conformarea, până la 30 aprilie, la cerințele europene de mediu. S-a întârziat cu 12 zile, iar în această perioada prețul certificatelor a crescut cu mai mult de 5 euro!

Nu era greu de prevăzut că în această perioada, apropiată termenului limita de conformare, prețul să se afle pe un trend puternic crescător. Numai conducerea CEO, incluzând atât Directoratul cât și Consiliul de Supraveghere, nu pare să conștientizeze această situație și efectele ei asupra situației financiare a companiei!

Încă 30 milioane euro se adaugă la pierderi!

Decizia de a se obține un credit pentru achiziția certificatelor de CO2 este prin ea însăși o soluție păguboasă pentru CEO, deoarece la costul cu aceste certificate se mai adaugă peste 10 milioane de euro, costul creditului! Insa în contextul managementului execrabil practicat la companie, creditul a devenit răul necesar! Altfel, neachizitionarea certificatelor de cca 100 milioane euro putea conduce la penalități din partea UE de cca 400 milioane euro.

Tergiversarea obținerii creditului, coroborată cu evoluția prețului în piață specifică a emisiilor de dioxid de carbon generează efecte cumplite în plan financiar pentru companie!

În primul rând suma obținută din credit nu poate asigura achiziția celor cca 6 milioane de certificate restante, trecându-se la o soluție în „completare”, pe care managerul companiei o cataloga în urmă cu aproape un an că fiind „o încălcare flagrantă de lege”. Dacă totuși se asumă o asemenea încălcare flagrantă de lege e firesc că protagoniștii să-și primească pedeapsa cuvenită!

Dar indiferent că se încalcă sau nu legea în felul descris de manager, compania urmează să-și mărească pierderea, catastrofală și până în prezent, cu diferența de cost pentru certificatele încă neachizitionate, care vor trebui cumpărate cu prețuri mai mari cu peste 5 euro/bucată față de 30 martie 2019.

Calculul e foarte simplu: 6.000.000×5 euro=30.000.000euro. Calcul ușor, dar pierdere grea pentru unitate! Trebuie să răspundă cineva pentru asta, chiar și supărat că presă scrie despre asta, iar propagandă deșănțată, emanată din CEO nu poate înăbuși asemenea subiecte de interes pentru opinia publică și salariații unității!

Prin comparație, 30 milioane de euro sunt fix egali cu efortul financiar pentru adaosurile salariale promise după protestul minerilor și de de peste 17 ori mai mare decât efortul pentru a acordă vouchere la valoarea prevăzută de lege!!! O „economie” de -30.000.000 euro, pe care conducerea cu multe diplome de la CEO a realizat-o în doar 12 zile, care se adaugă la cele -205 milioane euro „muncite” de management de-a lungul anului 2018!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.