Salariații Complexului Energetic Oltenia înșelați din nou!

0
432

Odată ce administrația a cumpărat liderii de sindicat cu funcții de inspectori sociali și alte avantaje, s-a deschis calea inselarii salariaților prin tot felul de găselnițe care să abată atenția de la drepturile reale care li se cuvin! Chiar dacă tehnic oamenii sunt nevoiți să accepte ceea ce le oferă administrația în complicitate cu liderii lor, percepția înșelăciunilor este din ceea ce mai prezenta. Să ne reamintim doar câteva episoade: neindexarea grilei de salarizare la trecerea contribuțiilor la salariat, „aburirea” cu creșteri creșteri salariale de 21 milioane lei și apoi cu alte 24 milioane, deși cheltuiala cu personalul a crescut doar cu 18 milioane lei, negocierea celui mai dezavantajos CCM cu diminuarea procentelor la sporurile de carieră și muncă grea.

Complicii au sfidat sacrificiile și meritele oamenilor la obținerea rezultatelor companiei și s-au trezit cu proteste spontane generate de insuportabilitatea minciunii și înșelătoriilor. Așa că liderii nu au mai putut face obsnuitele jocuri de glezna, ca la negocierea CCM din 2018, când au refuzat propunerea lui Boza de creștere cu 7,6% și au „luptat” până au obținut creștere de 1,8%!!!

Protestele de amploare nemaintalnita în istoria companiei ar fi trebuit, în mod onorabil, să dea de gândit administrației și sindicatelor în mod egal și să pună capăt poftei de înșelătorii. Dar lupul își schimbă părul, nu și năravul! Iar complicii s-au pus de acord, printr-un act adițional că oamenii să primească vochere de vacanță de 1450 lei de fiecare, deși legea spune altceva.

„Începând cu dată de 1 decembrie 2018, operatorii economici astfel cum sunt definiți de Ordonanța Guvernului nr. 26/2013, ………………. vor acordă angajaților proprii primele de vacanță numai sub formă voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat.”

Această este prevederea din art 1.1 al OUG8/2009, așa cum a fost introdusă prin OUG 46/2017!

Operatorii economici definiți în art 1 din OUG 26/2013 sunt: „Prevederile prezenței ordonanțe se aplică operatorilor economici care sunt organizați și funcționează în baza Legii nr. 15/1999 privind reorganizarea unităților economice de stat că regii autonome și societăți comerciale, cu modificările și completările ulterioare, și a Legii societăților nr. 31/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
a) regiilor autonome înființate de stat, societăților/companiilor naționale, precum și societăților comerciale la care statul este acționar unic sau deține o participație majoritară, după caz; 
b) regiilor autonome înființate de unitățile administrativ-teritoriale, precum și societăților comerciale la care unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau dețîn o participație majoritară, după caz;
c) societăților comerciale și regiilor autonome la care persoanele juridice menționate la lit. a) și b) sau instituțiile publice centrale ori locale sunt acționari unici sau dețîn direct ori indirect o participație majoritară, după caz.” 

Din aceste acte normative rezultă că atât salariații Complexului Energetic Oltenia, cât și ai Minprest și Medservmin au dreptul la vouchere de vacanță în cuantum de 2080 lei/salariat!

Suma de 1450 lei este prevăzută expres în art1(2) din OUG 107/2018, exclusiv pentru instituțiile publice, nu pentru operatorii economici!

Administrația și liderii de sindicate au, deci, obligația legală să anuleze clauză convenită pentru acordarea voucherelor de vacanță, să acorde oamenilor drepturile prevăzute de lege, dar ar trebui să și explice de ce au încheiat un acord contrar legii! Este pentru prima dată în istoria companiei când partenerii sociali hotărăsc, de comun acord, să încalce legea, ceea ce arată cât de strânse au devenit legăturile oculte între administrație și sindicate și cât de nociv a devenit pentru salariați „patrulaterul negru” format din administrație, sindicate, politicieni și presă obedientă.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.