Ruinarea Complexului Energetic Oltenia, o realitate previzibilă!

0
213

Autodenunț prin comunicat oficial!

„Descoperind” creșterea prețului certificatelor de CO 2, secretarul de stat Doru Vișan și managerul Sorinel Boza au folosit în mod exagerat mesajul că rezultatele Complexului Energetic Oltenia s-au prăbușit exclusiv din această cauza și au continuat, într-o ticalosie fără margini, să refuze orice discuție despre managementul dezastruos al companiei, cât și despre măsurile absolut necesare pe care Ministerul Energiei ar fi trebuit să le ia pentru a corecta disfuncționalitățile!

A două jumătate a anului 2018 a scos în evidență că Vișan și Boza nu mai pot ține sub control informații care demonstrau hăul dintre ce susțineau ei și realitatea din companie. Totodată nu au mai putut ascunde gravele derapaje de la o bună conduită profesională, fiind relevate frecvent episoade de mangement defectuos și dovezi că preocupările celor doi vizau mai degrabă exerciții de imagine personală, decât de administrare eficientă a companiei.

Vișan pare că vrea să se salveze cu fugă de răspundere, Boza adună cioburile oglinzii în care se vedea cel mai frumos, cel mai deștept, iar Complexul Energetic Oltenia se află în cea mai neagră perioada a existenței sale: a încheiat un an cu pierderi catrastrofale, nu are stocuri de cărbune, oamenii sunt nemulțumiți de salarii și condițiile de muncă, producția de energie scade…

Cei care au dorit să aibă informații despre activitatea CEO, au fost puși să facă slalom printre minciuni, sau jumătăți de adevăr! Dar cine vrea să vadă, vede și dincolo de perdele de fum! O asemenea perdea se încearcă și prin comunicatul de pe site-ul CEO, privind evoluția pe piață certificatelor de CO 2! 1,2 miliarde lei pentru certificate în 2018, într-o plajă a prețurilor de la 10 la 25 euro/certificat scoate în evidență un management incredibil de păgubitor!

O fi prostie, or fi interese, certă este nevoia unei verificări a organelor abilitate! Deja Corpul de Control din Ministerul Energiei a stabilit un prejudiciu de peste 40 milioane euro din modul în care au fost achiziționate certificatele în 2017. Pe 2018 „băieții deștepți” din CEO au ridicat miza!

Dacă piață le-a oferit posibilitatea să cumpere cu 10 euro/certificat, era necesar să spună în comunicat și câte milioane de certificate au achiziționat la acest preț și câte la alte prețuri, eventual prezentând o medie! Vor spune probabil că nu aveau cash. Nici acum nu au, dar au hotărât să se împrumute 500 milioane lei. Puteau să decidă să se împrumute în ianuarie 2018 și cu 500 milioane luau aproape 11 milioane certificate, aproape tot cât le trebuia.

Acum ne spun că vor cheltui 1,2 miliarde pe cca 13,5 milioane certificate, adică o medie de 19 euro/certificat și un posibil prejudiciu de 560 milioane lei, respectiv 120 milioane euro!!!

CEO încheia 2018 pe pierdere de la 3,60 euro/certificat de CO 2

Autorii acestor „performanțe” nu reușesc nici pe departe să înțeleagă ce li se întâmplă! Pentru că la ei totul este întâmplător, îi ia prin surprindere, nu au previziune managerială și nici nu-și asumă rezultatele! Dau vină pe certificatele de CO 2 și pe Ciurel, într-un mod infantil, deși au avut la dispoziție doi ani pentru „ameliorarea” moștenirii. Dacă tot fac apel la moștenirea grea, trebuie remarcat că primul an de după moștenire-2017- a fost cu profit, rezultat al „curățeniei” din bilanț, și reducerii a cca 4000 de locuri de muncă, făcute de Ciurel și Ciobotarica.

Cu toate că Boza și sindicatele obediente au mai lăsat 1000 de oameni fără locuri de muncă și au adus 3800 la salariul tarifar egal cu salariul minim pe economie, anul 2018 a fost încheiat cu o pierdere catastrofală de aproape un miliard de lei. Acest rezultat nu mai poate fi aruncat peste puntea cu profit din 2017, către „moștenire”, ci este evident că în el se reflectă strict „managementul” Boza-Vișan din 2017-2018. Ciurel și Ciobotarica le-au lăsat moștenire potențial de a obține profit, ei l-au transformat, în doar un an, în teren pentru pulverizarea companiei!!!

Dacă tot s-au chinuit să se lamenteze într-un comunicat despre costurile cu certificatele de CO 2 să folosim informația oficială oferită, adică să lucrăm cu materialul clientului. Cu costuri pe certificate de 1,2 miliarde lei se ajunge la o pierdere de 975 milioane lei. Compania ar fi rentabilă(s-ar anula pierderile) la costuri cu certificatele de 225 milioane lei, adică la un preț mediu pe certificat de 3,60 euro!!!

La prețuri ale certificatului de CO 2 peste 3,60 euro se înregistrează pierderi! Boza și Vișan au tot încercat să ne convingă că pierderile provin numai din creșterea prețului peste 8 euro, pe care nu au anticipat-o ei. Trecând peste faptul că una din funcțiile managementului este previziunea/anticiparea, chiar din comunicatul lor vedem cât de grosolană era minciună. La 8 euro/certificat pierderea ar fi fost de 275 milioane lei!!! Cred că nici Vișan, nici Boza nu mai pot avea nerușinarea să susțînă că aceste pierderi nu ar fi exclusiv datorate managementului!

Pentru o analiză completă a cauzelor care au determinat pierderi de 975 milioane lei trebuie analizat și contextul de piață, cu prețuri pe piață de energie în creștere aproape explozivă! De ce, în aceste condiții, Complexul Energetic Oltenia nu a înregistrat producție de energie și venituri corespunzătoare, va fi subiectul unei alte analize din care se va observa că această companie nu a avut management în ultimii doi ani!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.