Complexul Energetic Oltenia: Adevărul sau dispariția!

0
325

146 milioane lei, pierdere care nu are legătură cu prețul certificatelor!

Pentru o analiză completă a cauzelor care au determinat pierderi de 975 milioane lei la Complexul Energetic Oltenia, trebuie analizat și contextul de piață, cu prețuri pe piață de energie în creștere aproape explozivă! De ce, în aceste condiții, în 2018, nu s-au înregistrat producție de energie și venituri corespunzătoare, este subiectul analizei de față din care se va observă că această companie nu a avut management în ultimii doi ani!

Deși managementul și Ministerul Energiei găsiseră vinovatul pentru pierderile imense de la CEO în creșterea prețurilor certificatelor de dioxid de carbon, am arătat că nu este adevărat, compania suferind pierderi și dacă acest preț ar fi scăzut până la valoarea de 3,60 euro/certificat!

Trecerea de la bugetul inițial, cu profit de 70 milioane lei, la cel rectificat cu pierderi de 975 milioane lei a fost explicată doar prin creșterea costurilor, exagerandu-se influiență creșterii costurilor cu certificatele de CO 2 pentru a se ascunde diferențe nefavorabile ale altor costuri.

Pierderea imensă înscrisă în bugetul rectificat nu provine, însă, numai din creșterea costurilor ci și din diminuarea consistentă a veniturilor de la 4.371.412.000 lei, la 4.225.078.000 lei, ceea ce a contribuit la pierdere cu 146 milioane lei.

Piață excepțională, venituri submediocre!

Într-un clasament al veniturilor obținute de la înființarea companiei, cel din 2018 este pe penultimul loc, pe primele două locuri situîndu-se cele obținute în anii 2013 și 2015 în mandatul lui Ciurel. Iată că declarațiile sforăitoare și susținerile pe considerente de gașcă nu țin loc de rezultate!

Până și veniturile din 2017, an cu boom al prețului la energie, sunt modeste, iar profitul înregistrat este discutabil, mai ales prin prisma manipulărilor contabile descoperite la jumătatea anului 2018! Este evident că  rezultatul din 2017, țînând cont de ciclicitatea specifică în energetică, a fost influientat de măsuri luate în anii anteriori de către managerii Ciurel, Ciobotarica și Ilie.

„Măsurile manageriale” luate începând cu 2017 se reflectă, într-un procent semnificativ, în pierderea din 2018 și vor avea efecte distrugătoare cel puțin în 2019 și 2020. Se poate purta o discuție pe tema gradului de anticipare a creșterii prețului la certificatele de CO 2, dar pentru că previziunea este funcție a managementului, concluzia este că acesta nu și-a făcut treaba!

Managementul Complexului Energetic Oltenia nu a îndeplinit nici funcțiile de organizare și coordonare/conducere pentru că, deși a propus o producție fizică de cca 15TWh, încheie anul 2018 cu 13,5 TWh, iar pe acest trend și având în vedere degradarea tehnică a echipamentelor, pentru 2019 nu trebuie să ne surprindă regresul la o producție în jur de 12 TWh. Dacă facem o estimare pe baza energiei vândute în ianuarie 2019(sub un TWh), luna care de regulă este peste medie, putem anticipa că dezastrul va fi mai mare că în 2018.

CEO are mare nevoie de adevăr!

După cum se observă cifrele despre activitatea companie vorbesc de la sine! Pentru presă e un adevărat calvar să le obțină! Nici nu e rostul presei să facă asemenea analize, ele ar trebui furnizate de management cu toate explicațiile de rigoare!

Managementul nu prezintă însă asemenea analize, care în mod firesc ar genera și niște soluții, ci pur și simplu, învăluie toată activitatea companiei într-o perdea de fum, din care totuși se intuiește direcția spre volatilizare!

Este iluzoriu să se creadă că, pe ascuns, compania ar putea să se redreseze! Acum se caută resurse financiare(credit) pentru cumpărarea certificatelor de CO 2. Pentru bănci se pot scoate niște analize de cash fanteziste, ca documentație pentru credit, dar esențialul este că acest credit trebuie plătit, în anii următori! De unde, dacă managementul este mereu luat prin surprindere și rectifică bugetele de la 70 milioane profit, la 975 milioane pierdere?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.