Pe unde ajung veniturile Complexului Energetic Oltenia?

0
233

Clișeele lui Boza rupte de realitate!

Situația Complexului Energetic Oltenia este acum atât de complicată încât nu cred că există mai mult de cinci oameni în țară care să o poată redresa!  Artizanii acestui dezastru, secretarul de stat Doru Vișan și managerul Sorinel Boza, par a nu fi conștienți de realitate, cu atât mai puțin capabili să-și asume responsabilități.

Deși sunt legați ombilical de grupul de interese care este în spatele numirii ambilor în funcțiile actuale, sunt semne că la fugă de răspundere au luat-o pe direcții diferite! Deja ciracii lui Vișan ar vrea că Boza să demisioneze că să scape protectorul lor.

Observ că și minerii sunt costienti că acest cuplu le trimite amenințări în loc de soluții la revendicări, dar par a fi „pilotati” să ceară doar demisia lui Boza. În acest moment, o analiză lucidă conduce la concluzia că minerii pot avea o mică speranța de rezolvare a problemelor lor, dacă este radiat sistemul extrem de dăunător întreținut de Vișan și Boza în egală măsură.

Sunt în acest moment peste 1000 de indivizi care „ronțăie” fondul de salarii al CEO, pentru că așa înțeleg Vișan și Boza „echitatea” în muncă! Este de ABC-ul managementului că un lăcătuș cu clasa 17 nu este motivat, când vede lângă el pe unul cu clasa 32, care „taie frunză la câini”. Este clar că toată TESA „bârfește”, lăsând-o mai ușor cu muncă și observând „plimbările” lui Ionuț Predoiu la București, cu predilecție în zilele de vineri că să se întoarcă, cu totul întâmplător(!?), împreună cu secretarul de stat Vișan. De acelaș interes se bucură și „coincidența” plecărilor asistentei lui Boza odată cu managerul.

Boza și Vișan credeau, poate că lozincile cu „facem eforturi”, „colegii mei”, „căutăm soluții” pot fi duse de mineri acasă la familii să se laude cât de „respectați” sunt, în timp ce ei și acoliții lor „reglează” ambientul din birouri și hoteluri, în companii grațioase!!!

Toate aceste aspecte par mărunte, dar în conturile societății  se traduc în cheltuieli imense, multiplicate cu numărul de profitori. Am cerut, în baza Legii 544 privind accesul la informații publice, balanță societății! Răspunsul a fost că nu este document public! Ar trebui să fiu mulțumit de acest răspuns, că dacă mi-l dădea Doru Vișan, în stilu-i comunistoid, aș fi aflat, poate, că balanță e…document secret. Nu, după lege este eminamente public, dar s-ar putea află cum se „topesc” banii truditi de mineri și energeticieni.

Cât revine salariaților din muncă lor?

Declarațiile sforăitoare despre câtă grijă față de veniturile salariaților a apărut odată cu tandemul Boza-Vișan sunt total contrazise de bilanțurile oficiale. Chiar dacă cei doi au o preocupare excesivă de a ține ascunse de ochii publicului o mulțime de informații, crezându-se stăpânii lor și folosind confiscarea datelor de interes public pentru a credita ideea că ei sunt singurii specialiști în chestiunile economice ale companiei.

Nimic mai fals! Chiar în penuria de date, oamenii de specialitate, atât din interiorul cât și din afară CEO, remarcă inadvertențele dintre declarațiile celor doi oficial și rapoartele companiei!

Primul aspect de remarcat este că veniturile obținute prin muncă minerilor și energeticienilor  au găsit, în mandatul Boza-Vișan, alte buzunare în care să se scurgă decât ale celor care le-au realizat. Dacă în 2014(mandatul lui Ciurel) 25,5% din venituri erau folosite pentru cheltuieli cu personalul, Boza a redus acest procent la 20,4% și a încercat, în contradicție cu aceste cifre să mistifice realitatea.

Atât salariații cât și restul opiniei publice așteaptă de la managerul unei companii să prezinte analizele și evenimentele semnificative din activitatea societății. Dacă Boza ignoră această obligație sau nu e capabil să prezinte realitatea, ori e mănat de interese obscure să însele pe toată lumea cu declarații îndoielnice, oferim noi opinie publice și salariaților această analiză care desființează elucubrațiile cu care acesta se prezintă în spațiul public.

Protestul minerilor din CEO, a avut că resort tocmai această predilecție spre înșelătorie a managementului, liderilor sindicali și politicienilor, care credeau că manipularea merge la nesfârșit. Boza nu înțelege că obligația informării salariaților nu se rezumă la niște înțelegeri oculte cu liderii și eventual discutarea unor indicatori în cerc restrâns și fardați inacceptabil.

Chiar și neprimind instituțional datele obligatorii, minerii s-au informat din diverse surse, o parte din presă locală prezentând realitatea din companie. În plus aceștia au simțit că sunt mințiți sistematic și că realitatea e cu totul diferită de propagandă deșănțată a patrulaterului administrație-sindicate-politi-habarnisti din presă. Iată cum arată realitatea necoafată

Tabelul prezentat mai arată un aspect extrem de îngrijorător pentru companie explicat exclusiv de managementul de doi bani al cuplului Boza-Vișan! Cu o piață a energiei extrem de favorabilă, cu prețuri incredibil de mari la începutul lui 2017, cu prețuri constant mari de atunci și până acum, veniturile din 2017 sunt sub cele din 2013 și 2015 obținute de Ciurel. În 2018 veniturile sunt și mai mici!

Asta e ceea ce trebuie să explice Boza și Vișan, nu să umple ecranele televizoarelor cu burți, prostii, minciuni si amenintarea muncitorilor, încercând să abată atenția de la managementul execrabil!

Salariații și opinia publică au nevoie de informare curată și argumentată!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.