„Profesioniștii” de la CEO nu mai știu să extragă lignitul!

0
246

În ziare.com, sub semnătură domnului Petrișor Peiu, este publicată o excepțională analiză a modului cum putem fi săraci, într-o țară bogată, sub titlul „Românii plătesc prea scump luxul de a fi săracii Europei”. redăm doar pasajul referitor la regresul extrem în energia pe baza de lignit, autorul remarcând lipsa de profesionalism a celor care conduc Complexul Energetic Oltenia!

„Poate credeti ca e usor sa falimentezi o tara cu asemenea bogatii. Nu, nicidecum, oamenii nostri s-au chinuit si au inventat metode care mai de care mai originale: au hotarat, de exemplu, sa lase in pamant, neexploatate, rezerve de huila care ne-ar fi ajuns peste 100 de ani, sub pretextul ca e greu sa le extragem si mai bine renuntam. Acum, se pare ca au renuntat sa extraga chiar si lignitul, care zace nefolosit la suprafata, asteptand excavatoarele sa il incarce. Astazi, stocurile de lignit, in prag de iarna sunt cam de 75 000 tone, cam cat consumul celor trei grupuri de la centrala din Rovinari pe trei zile.

Mai, oameni buni, poate nu ati inteles: desi lignitul este la suprafata, nu trebuie decat sa pui excavatorul la munca, „profesionistii” de la CEO (Complexul Energetic Oltenia) au, pentru iarna, stocuri pentru numai trei zile! Sa mai spunem ca exploatarea de lignit de la Rosia este cea mai mare exploatare de suprafata din Europa, dar i s-a redus productia cu o treime din 2012 incoace? Sa ne intelegem bine: centralele pe carbune de la Turceni, Rovinari si Craiova dau un sfert-o treime din electricitatea tarii, ele nu pot functiona decat cu lignit si Guvernul a uitat sa mai extraga lignitul? De altfel, la Rovinari a uitat toata lumea de faptul ca un grup din patru este oprit, nefiind modernizat, iar la Turceni din sase grupuri mai sunt functionale doar patru.”

Citiți articolul integral aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.