Caracatița de…-975 milioane lei!

0
596

-975.362.000 lei!?

La acest nivel al pierderilor, anul 2018 devine cel mai prost din istoria companiei! Dar aspectul cel mai grav nu stă în aceste cifre, ci în faptul că pierderea este bugetată! Adică o suită de responsabili, pornind de la managerul companiei, până la Guvernul României au trecut cu ușurință incredibilă peste o situație realmente periculoasă pentru o companie a statului, cât și pentru sistemul energetic național în ansamblul sau.

Compania a înregistrat pierderi în exercițiile financiare 2014, 2015 și 2016, dar niciodată acestea nu au fost prevăzute în bugetul companiei, în execuție observandu-se că managementul nu și-a îndeplinit indicatorul de performanță privind rezultatul exercițiului.

Trioul dezastrului

Sfârșitul anului 2016 și începutul lui 2017 plasează Complexul Energetic Oltenia în mânile unui trio format din Doru Vișan secretar de stat la Ministerul Energiei, Cornel Bobalca, președinte al Consiliului de Supraveghere și Sorin Boza, președinte al Directoratului companiei.

Cu cei trei la butoanele companiei se ajunge la o perioada obscură și confuză în activitatea companiei!

Se minte foarte mult, se dau bani pe caiet că la cârciumă, se înființează funcții și parafunctii pentru „oameni” de partid sau de casă, se pierde controlul costurilor, se deteriorează starea tehnică a echipamentelor și regresează indicatorii tehnologici, se demotiveaza oamenii care au potențial să creeze plusvaloare în companie!

Este de remarcat că bugetele companiei din ultimii doi ani au fost „lucrate” în așa fel încât membrii Directoratului și Consiliului de Supraveghere să poată încasa partea variabilă a indemnizației cu multă ușurință!

Aberația trioului Vișan-Bobalca-Boza a ajuns până la a înscrie în contractele de mandat ale membrilor CS și Directoratului indicatori de „performanță” aferenți unui buget cu pierdere de peste 975 milioane lei!

Oare în Ministerul Energiei mai e cineva cu mintea întreagă, care să înțeleaga că asta este descalificare crasă a tuturor celor care admit aberația?

Tentaculele caracatiței

În acest climat era doar o chestiune de timp până când dezastrul economic să fie evident pentru oricine, chiar dacă, într-o forțare demnă de o cauza mai bună, o caracatița de interese vrea să ne convingă că devorează compania cu bune intenții!

Până la publicarea de către noi a bugetului cu pierderea catastrofală, tentaculele caracatiței plesneau pe oricine încerca să arate că la CEO managementul este de proastă factură. Acum unii din această caracatița încearcă să se ascundă, dar nu au cum să se desprindă de corpul hidos al acesteia!

Vrem că cititorii noștrii să observe că Boza, de unul singur, nu putea duce dezastrul atât de departe și că toți cei pe care i-am identificat pe tentaculele caracatiței au o contribuție la pierderea de 975 milioane lei. Poate am uitat pe cineva și cititorii pot să adauge, motivând de ce și alte personaje ar avea contribuții la dezastru.

După sărbători, la începutul anului următor, vom publică, în serial, sub titlul „Tentaculele caracatiței”, modul în care CEO a ajuns la o situație economică gravă! Toți cei vizați pot avea punctele lor de vedere cu privire la pierderea de 975 milioane lei. Îi previn însă că „poezia” cu creșterea prețului la certificatele de CO 2, scrisă de Doru Vișan, se recită numai împreună cu celelalte costuri pentru producerea unui MWh. Să vedem care au crescut mai mult în ultimi doi ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.