Sistemul energetic national in zona de risc major!

0
337

Stocurile de cărbune la Complexul Energetic Oltenia diminuate drastic!

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan și managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorinel Gheorghe Boza au anunțat că stocul de cărbune prevăzut în Hotărârea de Guvern 773/2018 la 01 noiembrie 2018 este de 800.000 tone. O cantitate aproape la jumătatea celei prevăzute în HG 760/2017 pentru trecerea sezonului rece anterior, respectiv 1.500.000 tone!

Această reducere drastică nu este explicată în nici un fel de cei doi responsabili, ba mai mult secretarul de stat Vișan declara că se estimează o creștere a consumului de energie electrică cu 2% în anul 2019.

Concluzia care iese în evidență este că, în mod deliberat, din motive care se ascund opiniei publice, stocurile de securitate s-au diminuat punând în pericol funcționarea în siguranță a sistemului energetic.

Din experiență iernii trecute rezultă că nici stocul de 1.500.000 tone nu a fost suficient, fiind necesar un consum sporit de gaze, generator de pierderi pentru companie.

Corpul de Control al Ministerului Energiei a constatat nerespectarea HG 760/2017 de către managementul companiei, care la sfârșitul lunii februarie declara un stoc cu 464.000 tone mai mic decât cel prevăzut în Programul de iarnă.

 

Să nu uităm că Boza minte!

Referirile la stocul stabilit prin Hotărâre de Guvern în anul 2017 trebuie luate sub rezervă că managerul Boza este prins frecvent cu „mata-n sac”, ba cu privire la rezultatele economice, ba cu privire la înregistrări contabile  și chiar la stoc.

 

Despre raportări fictive ale stocurilor de siguranță, în 2017, a fost sesizat Ministerul Energiei, iar în urmă controlului dispus s-au constatat neconcordanțe serioase între realitate și situațiile scriptice.

 

Pe surse am obținut date din care rezultă că și în 2018 stocurile scriptice au crescut vertiginos în perioada raportărilor către minister.

Astfel, centrat pe dată de 15 noiembrie, în cca douăzeci de zile, scriptic, stocurile au crescut rapid încât să asigure raportarea la nivelul înscris în program.

Informatii de la una din termocentrale spun că stocurile nu numai că n-au crescut, ci dimpotrivă au scăzut în jurul datei de 15 noiembrie 2018. Este clar că în raportările oficialilor CEO nu se poate avea încredere!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.