Acasă Dezvăluiri Pierdere colosală la Complexul Energetic Oltenia

Pierdere colosală la Complexul Energetic Oltenia

1
Pierdere colosală la Complexul Energetic Oltenia

-975,392 milioane lei este rezultatul brut cuprins în bugetul rectificat al Complexului Energetic Oltenia, aprobat la sfârșitul lunii octombrie. O valoare amețitoare care pune în pericol existența companiei, în primul rând a locurilor de muncă din această!

Sunt două săptămâni de când a fost aprobat acest buget! În perioada scursă am urmărit cum se raportează managementul și stakeholderii la această „bombă”. Curios este că presă locală din Gorj a rămas anesteziată. Este de analizat care au fost cauzele!

Realitatea economică a companiei este foarte gravă, iar responsabilii nu configurează soluții. Managerul Boza și secretarul de stat Vișan dau vină pe fluctuațiile prețului certificatelor de dioxid de carbon și încearcă să obțină un credit „de consum”, abordări complet greșite.

În primul rând pierderea bugetată nu se datorează exclusiv creșterii prețurilor la certificate. În bugetul aprobat în aprilie 2018 s-a prevăzut un profit de 70 milioane lei. Din declarațiile managerului Boza acest buget a fost construit pe un preț mediu al certificatelor de 8,5 euro/bucată, rezultând o cheltuiala de cca 510 milioane lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă la 510 milioane lei costuri cu certificatele se obținea un profit de 70 milioane lei, observăm că în bugetul rectificat acestea ar ajunge la 1,555 miliarde lei, adică un preț mediu de 26 euro/bucată, dar tot managerul Boza a anunțat că a cumpărat certificate și în jur de 15-17 euro.

Întrucât s-au scurs 10 luni din acest an, în mod logic rectificarea de buget ar trebui să acopere pierderi care se estimează în lunile noiembrie și decembrie, admițând inclusiv neînregistrarea, cu încălcarea legii contabilității, provizioanelor pentru certificate.

Valorile prezentate arată clar că pierderile nu sunt cauzate de creșterea prețului la certificate, pentru că și la 8,5 euro/certificat se înregistrează pierderi. Diferența este de dimensiune! Mai mult, limita dintre pierdere și profit se află la cost zero cu certificatele!

Cât privește plata certificatelor din credit de consum, ar însemna intrarea pe o spirală a distrugerii companiei, având în vedere că mangementul actual este cel care se arată mereu surprins de evoluțiile din piețele în care operează.

Toate aceste valori dau dimensiunea unui management deplorabil la Complexul Energetic Oltenia precum și a lipsei de control a structurilor ierarhice. Axa Boza-Bobalca-Vișan se dovedește fatală pentru companie!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.