La CE Oltenia se moare pe capete. 17 morți și 191 de răniți grav în șase ani.

0
314

Autor: Marius DAEA

 

Cimitirul CE Oltenia în TOP 300 firme profitabile. Loc plătit cu viețile oamenilor.

 

De la înfințarea Complexului Energetic Oltenia, din anul 2012 și până în prezent 17 salariați ai CE Oltenia si-au pierdut viața la locul de muncă. Alți 191 de  salariți au fost implicați în accidente de muncă cu pierderea temporară a capacității de muncă.

Cifrere sunt triste și oficiale, ne-au fost furnizate la cerere de ITM Gorj.

Probabil cei de la Capital, care au intocmit Topul 300 nici nu și-au imaginat că ar putea exista stfel de date statistice.

Nici unul dintre managerii care s-au perindat la conducerea companiei, fie că vorbim de Bălășoiu, Laurențiu Ciurel, Ciobotărică , Ionel Ilie sau Sorin Boza nu au dat importanța care se cuvine protecției muncii și siguranței slariaților. La acest capitol cifrele vorbesc de la sine. Nu a fost an, de la înființarea CEO  în care sa nu-și piardă viața la locul de muncă în medie 3 salariați.

În anul 2012 când la conducerea companiei s-au aflat Bălășoiu și Ciurel și-au pierdut viața la locul de muncă cinci muncitori, iar alți 39 au fost implicați în accidente grave, pierzându-și temporar capacitatea de muncă.

În 2013 alți doi slariați și-au pierdut viața iar  26 au fost râniți grav. În acel an la conducerea Complexului Energetic Oltenia se afla Laurențiu Ciurel.

În anul 2014 scade numărul accidentelor mortale, însă din păcate astfel de tragedii nu sunt eliminate, înregistrându-se un deces și 37 de accidente de munca grave, în urma cărora muncitorii își pierd capacitate temporară de muncă.

Imagini pentru poze cu accidente in minerit energie

În anul 2015 ultimul an în care  la frâiele companie s-a aflat Laurențiu Ciurel, alți patru salariații ai CE Oltenia și-au pierdut viața la locul de muncă, iar 20 de salariați au fost accidentați grav.

Tragediile continuă an de an în compania de stat. În anul 2016 scad atât accidentele mortale cât și cele  cu incapacitate temporră de muncă, însă, tragediile nu se opresc. Moare un om iar alți 18 sunt accidentați grav. De reținut că în anul 2016 la conducerea CE Oltenia s-au aflat Ciobotărică și Ionel Ilie.

Începând cu anul 2017 de când la frâiele CE Oltenia se află Sorin Boza, care este mai degrabă preocupat de propria-i imagine decât de ce se întâmpla în ograda CE Oltenia, targediile se amplifică.  In timp ce Sorin Boza se farda prin studiourile TV, pentru a da bine, în cariere și prin instalații salariații CE Oltenia mureau și se accidentau pe capete. Doi salariați au murit la locul de munca, iar alți 34 s-au accidentat  grav.

Nici în anul 2018, din păcate, nu vom avea un bilanț pozitiv la acest capitol. Oare ce ar trebui să facă conducerea CE Oltenia să elimine pierderea de vieți omenești la locul de muncă. Oamenii pleacă de acasă pentru a câștiga un salariu să-și susțină familiile si nu să se lupte cu viața.

Informațiile furnizate de ITM Gorj pentru anul 2018 au fost până în luna august, practic la jumătatea anului. Până la acea dată din păcate au murit doi salariați ai CE Oltenia la locul de muncă, iar alți 12 s-au accidentat grav necesitnd spitalizare.

Ar fi interesant să aflăm la câți dintre cei 46 de muncitori accidentați grav la locul de muncă s-a dus Boza la spital în vizită.

Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj :,, În nici unul dintre evenimentele mortale înregistrate nu au existat victime multiple.

În anul 2017, în cazul a doua accidente cu incapacitate temporară de muncă, au fost implicate câte două victime. În anul 2018 s-a înregistrat un accident de muncă cu incapacitate temporara de muncă în care au fost implicate două victime.

Imagine similară

Citând ITM Gorj ,, Principalele cauze de producere a accidentelor de muncă au fost căderea de la înălțime și de la acelasi nivel, electrocutarea și neefectuarea în timp util a unor operații indispensabile securității și sănătății în muncă

 

 

În 6 ani de activitate CE Oltenia a primit 88 de sancțiuni în valoare de 446.000 lei

 

Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj din anul 2012 și până în luna august 2018 au aplicat pentru neconformități constatate în urma evenimentelor înregistrate sau a controalelor efectuate în cadrul unităților subordonate S.C Complexul Energetic Oltenia S.A un număr de 88 de sancțiuni în valoare de 446.000 lei.

Dacă comparăm valoare sancțiunilor primite  cu cifra de afaceri a CE Oltenia atunci înțelegem de ce toți cei care s-au peridat la conducerea companiei nu au dat doi bani pe viețile oamenilor. În cele mai multe dintre cazuri CE Oltenia și-a asumat vina în fața ITM Gorj pentru aceste tragedii, prin necontestarea sancțiunilor. Chiar și atunci când s-au încăpățânat și au contestat sancțiunile cei de la CE Oltenia au pierdut în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.