Necesitatea unor linii de finanțare de la Bruxelles, pentru o presă locală alternativă, independentă

0
167

România este, de 11 ani, în UE, însă Gorjul nu are o presă locală, care să poată fi ”acuzată” de manifestări prea europene, iar acest lucru este problematic.

De ce este acest aspect o problemă?

E simplu: Gorjenii –  dar aici nu e vorba doar de județul nostru, situația fiind similară și în alte județe din euro-regiunea noastră sau altele – în calitatea lor de cetățeni europeni, au anumite drepturi și libertăți, pe care nu are nimeni dreptul să li le limiteze; de exemplu, libertatea de expresie și de informare, drept prevăzut expres în articolul 11 al Cartei Drepturilor Fundamentale în Uniunea Europeană.

Acest drept la expresie și informare libere se bifurcă, în sensul în care cetățenii europeni simpli au dreptul, conform Cartei Drepturilor Fundamentale, să se poată informa, fără ca autoritățile publice dintr-o țară să poată interveni asupra demersului de informare, în sensul denaturării/ manipulării acestuia, în timp ce jurnaliști au dreptul la libertate, din punctul de vedere al exprimării, atunci când se folosesc de demersul jurnalistic, pentru a-și informa publicul.

Inevitabila întrebare este cum poate fi un jurnalist liber să scrie/să afirme ce gândește, atât timp cât activează într-un mediu îmbâcsit de corupție, politizat extrem și în condițiile în care finanțarea nu merge decât în direcția unor demersuri de presă cu substrat – să zicem – mai puțin ”onorabil”?

Răspunsul e simplu: un astfel de jurnalist nu își permite libertatea de a exprima, public, ce gândește, mai ales în problematicile ce se află pe falie în planul agendei publice, sau pe agenda propriului său patron.

Acest lucru duce la un nesurprinzător deficit de democrație, dar și la încălcarea unor alte drepturi ale oamenilor simpli, cetățeni ai unui stat-mebru UE: de exemplu, dreptul la ”o bună guvernare”.

În cazul particular al Gorjului, această viciere gravă a democrației, prin îngrădirea libertății presei, se realizează prin sabotarea oricăror posibilități de subzistență în cazul jurnaliștilor, care fac presă liberă, adică acei puțini jurnaliști gorjeni independenți de autoritățile locale și de finanțatori privați, care, întâmplător, fac bani, mai ales din contracte atribuite de aceleași autorități locale.

Aceste gânduri le-am avut, când m-am alăturat unui demers de societate civilă al jurnalistului Marius Daea: este vorba de raportul ce analiza clientelismul din mass – media din Gorj.

Acest raport, care a fost finanțat din fonduri europene, în cadrul unui proiect al prestigiosului ONG Expert Forum (https://expertforum.ro/starea-mass-media-gorj/), a demonstrat un lucru extrem de grav: într-o proporție incredibilă, jurnaliștii gorjeni a obținut apartamente ANL și terenuri în folosință gratuită din partea autorităților publice locale, controlate politic de partidul politic, care a dat și primarul din Tg-Jiu, pentru mai multe mandate la rând.

Nu se poate spune că s-a săvârșit ceva ilegal, ci doar că, la un nivel foarte rafinat, se putea constata o auto-privare de libertate a unora dintre jurnaliști, ca urmare a acestor ”evenimente”. De asemenea, în cazul unor polemici puternice din jurul unor falii divizive la nivel de societate, se putea constata că această cohortă de jurnaliști, inevitabil, aborda un punct de vedere comun. În general, fără să generalizăm, totuși, acesta era punctul de vedere al autorității publice și prea puțin cel al interesului public, AL CETĂȚEANULUI.

De asemenea, am constatat că anumite instituții media primeau regulat fonduri publice, prin diverse metode, pentru a subzista.

Așijderea, anumite companii de stat, sau instituții publice, în care erau impuși directori sau manageri politici, sponsorizau, cu BANI PUBLICI, astfel de instituții media ciclic, aproape alimentându-le integral bugetul; o altă metodă observată frecvent a fost aceea de acordare patronilor de media de contracte din bani publici, urmând ca o parte din bani să migreze spre finanțarea organului media pe care-l deținea. În schimb, se putea constata o tăcere complice dinspre presă, în legătură cu ”sponsorul” din bani publici. Cât despre performanțe jurnalistice…

Pe scurt, e dificil a constata o competiție pentru finanțare, pe criterii de performanță, mai degrabă fiind vorba de metode obscure ce aveau, drept rezultat, finanțarea din bani publici a presei locale gorjene.

În aceste condiții, este clar că orice jurnalist independent are două opțiuni: fie să se sufoce în propriul ”suc” de independent, pentru că nu-l finanțează nimeni, fie să se lase de independență și să devină instrument – poate chiar de șantaj – în mâna unor politicieni cu funcții în instituții publice, sau să scrie, după dictare, la unele ziare, ale căror patroni au făcut milioane de euro din contracte din bani publici (n.n. simptomatice, pentru Gorj, sunt celebrele contracte pentru pază la nivelul CEO, pentru obținerea cărora, un patron de ziar își îndemna angajații să orchestreze campanii de presă incredibile împotriva celor care ar fi putut să-l împiedice să obțină ”prețioasele” contracte de pază; acesta nu e jurnalism, ci șantaj de presă – în județe, precum Gorjul, astfel de metode sunt deja banalizate!).

Fiind cetățeni ai unui stat – membru UE, ceea ce presupune că toți concetățenii noștri au dreptul la o presă care nu este precum cea de mai sus, avem datoria să luptăm pentru a promova ideea de finanțare transparentă, pe criterii de performanță,  iar o astfel de finanțare ar putea veni chiar de la nivelul UE.

Niște linii de finanțare de la nivel de buget UE, orientate către o presă alternativă la ce există acum în Gorj, ar fi o soluție simplă, necostisitoare și cu efect maxim în sensul anulării acestui neîndoios deficit de democrație de la nivelul societății în județul Gorj.

În acest mod, s-ar putea crea un pol jurnalistic curat, care să prezinte – fără să poată fi șantajat financiar – un punct de vedere alternativ, independent, astfel servind interesul public al cetățeanului din Gorj.

Arhitecții unionismului european au avut în minte anumite valori fundamentale europene, care să se impună în toate statele din componența UE. Pentru a fi buni europeni, trebuie să respectăm ambiția de a le impune pe tot teritoriul UE.

O alternativă liberă la o presă locală, în legătură cu integritatea căreia se pot ridica multe semne de întrebare, este necesară.

La nivelul Parlamentului European, deja se discută de oportunitatea unor astfel de  finanțări, care să dezvolte o presă independentă, alternativă, populată cu oameni curați, buni-profesioniști; aceasta este ultra-necesară pentru a apăra Europa de fenomenul fake news (n.n. chiar unul dintre europarlamentarii PNL, Siegfried Mureșan, a avut un punct de vedere în favoarea acestei idei, de curând), dar și pentru a promova onest valorile fundamentale europene, pe care le co – împărtășim în spațiul unionist european cu partenerii noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.