CE Oltenia, politică contabilă în afara legii?

0
298

Pierderi dezastruoase din operațiuni! Profit din pix!

În situațiile financiare la 30.06.2018, publicate de Complexul Energetic Oltenia, este raportat un profit de 35,121 milioane lei. Luat în sine acest profit este de 9 ori mai mic decât cel din perioada similară a anului anterior, indicând un regres major al situației economice a companiei.

Profitul raportat este însă rezultatul unor manipulări contabile de dimensiuni mult mai mari decât regresul raportat oficial. Din compararea situațiilor financiare ale perioadelor similare(primul semestru) din anii 2017 și 2018, atrage atenția neînregistrarea pe costuri a unor sume importante aferente provizioanelor.

 

 

Societatea are obligație legală de achiziție și predare a certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2018, până la 30.04.2019. Pentru fiecare MWh produs trebuie achiziționat un certificat.

Până la 30.06.2018 Complexul Energetic Oltenia a produs cca 6 milioane de MWh, achizitionand certificate de cca 52 milioane lei. Însă cele 6 milioane de certificate pentru care există o obligație legală de achiziție costă, la un preț mediu de 15 euro/bucată, cca 400 milioane lei.

Chiar dacă obligația de achiziție și depunere a certificatelor are că termen limita 30.04.2019, această obligație trebuie înregistrată cronologic în contabilitate odată cu înregistrarea producției de energie electrică. Este o cerință de legalitate prevăzută în articolul 2, alin. 1 din Legea 82/1991Legea contabilității

Rezultatul raportat la 30.06.2018 este denaturat, întrucât s-au înregistrat venituri din vânzarea celor 6 milioane de MWh vânduți, dar nu s-au înregistrat decât o infimă parte din costurile  cu cele 6 milioane de certificate.

Dacă se respectă Legea contabilității(înregistrare cronologică), rezultatul la 30.06.2018, ar fi înregistrat o pierdere de cca 350 milioane lei.

Politică contabila modificată pentru a se încalca legea!

Odată cu publicarea rapoartelor financiare la 30.06.2018, în spațiul public rezultatul raportat a fost pus la îndoială, observandu-se diminuarea aproape de necrezut a costurilor cu provizioanele pentru certificatele de dioxid de carbon.

Reprezentanții societății, managerul Sorinel Gheorghe Boza și directorul economic Adriana Popescu, susținuți și de secretarul de stat Doru Vișan au încercat să acrediteze ideea că provizioanele pentru certificate de dioxid de carbon aferente producției de energie realizate în primul semestru al anului 2018 nu s-au înregistrat că urmare a unor reglementări recente în sfera contabilității.

S-au invocat în prevederi ale Ordinului Ministerului de Finanțe nr 2844/2016 și IFRS(standarde internaționale de contabilitate), dar nici unul dintre acestea nu pot fi interpretate așa cum le interpretează responsabilii CEO, în sensul denaturării sau înlăturării unor înregistrări contabile conform Legii 82 a contabilității.

Dimpotrivă, aceste reglementări se aplică împreună, ceea ce însemna că interpretarea oricăreia dintre ele nu poate lipsi de efecte juridice pe celelalte.

Mai mult IFRS stabilește trei condiții pentru recunoașterea și implicit înregistrarea de provizioane, care aplicate la obligația de cumpărare certificate, arată indubitabil că: există obligația legală, societatea va avea sigur o ieșire de cash și se poate face o estimare absolut credibilă a acestei obligații chiar și la variații largi ale prețului, bineînțeles dacă există specialiști cu competențele necesare.

Cea care ar trebui să fie specialistul companiei în această chestiune, directoarea economică Adriana Popescu, oferă o interpretare halucinantă: s-a modificat politică contabila în sensul că numai la 31.12.2018 va înregistra costurile cu provizioanele pentru certificate de dioxid de carbon, încălcând astfel cerințele privind prudentialitatea și cronologia înregistrărilor contabile.

Altfel spus doamna directoare pregătește o mare surpriză pentru finalul anului, raportând luna de luna profit și brusc la 31.12.2018 o pierdere catastrofică , în jur de un milliard de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.